Νέα - Ανακοινώσεις

Νέα - Ανακοινώσεις

Νέα - Ανακοινώσεις

Οκτώβριος 2021

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνονται τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα του Κλινικού Εργαστηρίου Ακτινολογίας του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ - ΑΠΘ (Σειρά 2η Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022). Τα μαθήματα φιλοξενούν και φέτος μία σειρά από εξαιρετικούς ομιλητές Έλληνες αλλά και από το Εξωτερικό, ενώ συμπεριλαμβάνουν θέματα από όλες τις υπο-ειδικότητες και τα συστήματα της σύγχρονης Ακτινολογίας. 

Η αναμετάδοση των μαθημάτων θα γίνεται μέσω zoom, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να στείλετε email στην ΑΕΒΕ, ώστε να προωθηθεί στη Γραμματεία του Εργαστηρίου.

Τα παλαιότερα μαθήματα μπορείτε να τα δείτε αναρτημένα στο Youtube στο link: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLhdWLd428LywxL_ljiJkuNnKj57vvofPi  

Το πρόγραμμα των μαθημάτων μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf πατώντας εδώ.

Μάρτιος 2021

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Την πρώτη ημέρα του 2021 πληροφορηθήκαμε με οδύνη τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπημένου μας Προέδρου Αθανασίου Σ. Δημητριάδη. Του Σάκη μας, που έφυγε τόσο ξαφνικά και που η συγκυρία του κορωνοϊού μας αποστέρησε τον τελευταίο χαιρετισμό του. 

Ο Σάκης Δημητριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ και έλαβε την ειδικότητα του Ακτινολόγου στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Εκεί μαθήτευσε δίπλα στον αείμνηστο Καθηγητή Άνθιμο Χριστοφορίδη, για τον οποίο έτρεφε απέραντο σεβασμό και υπήρξε μέντορας του. 

1 final

Ο Αθανάσιος Σ. Δημητριάδης, ο Σάκης μας, διετέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σαν Διευθυντής εκτός του αναγνωρισμένου επιστημονικού υπόβαθρου, ήταν εξαιρετικά οργανωτικός και συνέβαλε στην εξέλιξη του Ακτινολογικού Τμήματος. Δυναμικός, συνεργάσιμος και συναινετικός, είχε την εκτίμηση και τον σεβασμό όχι μόνο των ιατρών και του λοιπού προσωπικού του Εργαστηρίου αλλά και όλων των κλινικών του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και της ιατρικής κοινότητας γενικότερα. Αρωγός και συμπαραστάτης, ήταν πάντα στο πλευρό των συναδέλφων σε κάθε πρόβλημά τους. 

Στον επιστημονικό τομέα προήγαγε την γνώση και την μάθηση με την διενέργεια πολλών ακτινολογικών και κλινικο-ακτινολογικών συναντήσεων. 

Σαν Καθηγητής ήταν εξαίρετος δάσκαλος. Είχε μεγάλη επιστημονική δράση με συμμετοχή σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, ενώ είχε και πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 

Στα πλαίσια του μεγάλου του εκπαιδευτικού έργου περιλαμβάνεται η συγγραφή βιβλίου Ακτινολογίας για τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους ιατρούς. 

Διετέλεσε για πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Ακτινολογίας. 

2 finalΥπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος αυτής. Με την άριστη συνεργασία του με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση των Ακτινολόγων της Βορείου Ελλάδος, διοργανώνοντας κάθε χρόνο πολλά εκπαιδευτικά συμπόσια και ημερίδες. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις γινόταν σε πόλεις της περιφέρειας της Βορείου Ελλάδος, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στις ημερίδες αυτές οι νέοι ακτινολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποκτούν νέες γνώσεις πάνω στην ειδικότητά μας. Όταν τελείωνε το Επιστημονικό μέρος, απολαμβάναμε κοινές συνεστιάσεις, στις οποίες ο Σάκης ήταν πολύ εκδηλωτικός και μοιράζονταν ιστορίες από το Ακτινολογικό Εργαστήριο και τους αείμνηστους καθηγητές Αθανάσιο Κούσκουρα και Αριστοτέλη Βρίτσιο. Γενικώς, εκτός της ανταλλαγής και μεταλαμπάδευσης των επιστημονικών γνώσεων, φρόντιζε μέσω και άλλων εκδηλώσεων για τη σύσφιξη των σχέσεων της επιστημονικής και όχι μόνον κοινότητας των Ακτινολόγων. Η ενθάρυνση και αναγνώριση των προσπαθειών των νέων επιστημόνων επισφραγιζόταν με την θέσπιση διαφόρων βραβεύσεων της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. 

3 final

Στην τοπική κοινωνία ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδρύοντας διαγνωστικά κέντρα τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος, πάντα με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή. 

Ήταν πολύ κοινωνικός, με συμμετοχή σε πολλούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία της πόλης μας. Όντας ιδιαίτερα ζεστός και δοτικός είχε αναπτύξει ευρύ κύκλο φιλικών σχέσεων. Φύσει αισιόδοξος, αντιμετώπιζε με χαμόγελο και θετικό τρόπο τις καθημερινές δυσκολίες και προκλήσεις. Αυτό όμως που τον χαρακτήριζε ιδιαίτερα ήταν η παροιμιώδης εργατικότητά του, που εντυπωσίαζε όσους είχαν την χαρά να συνεργασθούν μαζί του. Ήταν ακούραστος και ακολουθούσε ρυθμούς στους οποίους δύσκολα μπορούσαν να ανταποκριθούν ακόμη και νεότεροι συνεργάτες του. 

Δημιούργησε μια πολύ ωραία οικογένεια με την αγαπητή του σύζυγο Νάνσυ και την πολυαγαπημένη του κόρη Σταυρούλα η οποία του χάρισε και δύο εγγόνια, τις οποίες θερμά συλλυπούμαστε.

Αγαπημένε μας Σάκη, θα είσαι πάντα στην μνήμη μας και στην καρδιά μας, σαν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, που τόσα είχες προσφέρει, τόσα είχες δημιουργήσει και που τόσο σε είχαμε αγαπήσει.4 finalΟι συνάδελφοι σου από το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΕΒΕ και όλη η Ακτινολογική οικογένεια.

 

Φεβρουάριος 2021

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2021 συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΒΕ με ηλεκτρονική συεδρίαση, με θέμα τη συγκρότητη της νέας σύνθεσης του ΔΣ, λόγω της απώλειας του Προέδρου, Καθηγητή κ. Δημητριάδη. Η νέα σύνθεση του ΔΣ που προέκυψε είναι:

Πρόεδρος: Ευάγγελος Δεστάνης

Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Γιαταγάνας

Γενικός Γραμματέας: Ιππολύτη Οικονόμου

Ειδικός Γραμματέας: Βασίλειος Ραφαηλίδης

Ταμίας: Ελισάβετ Ψωμά

Μέλος του ΔΣ: Αλέξανδρος Καλιφατίδης

Οκτώβριος 2020

 • Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Ακτινολογιας του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (2020-2021)

 Εκ μέρους του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΑΧΕΠΑ, σας παρουσιάζουμε τα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Ακτινολογίας της Ακαδημαϊκής περιόδου 2020-2021 που θα γίνονται στην Αιθουσα Συνεδριάσεων "Αρίστιππος Μηνάς" στο 2ο οροφο του κτηρίου της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται όπως θα δείτε θέματα διαφόρων απεικονιστικών εξετάσεων, ανατομικών συστημάτων και κλινικού ενδιαφέροντος. 

Ελπίζουμε ο καθε ένας/μία απο εσάς να βρεί θέματα που τον ενδιαφέρουν. Επίσης εάν εργάζεστε μαζί με άλλους Ακτινολόγους, παρακαλούμε ρωτήστε τους εάν έλαβαν σχετική πληροφορία και αν όχι ζητήστε τους να επικοινωνήσουν μεσω του email του Καθηγητή κ. Αδάμ Χατζηδάκη (adamhatz@hotmail.com) ή απλά να τους στέλνετε τα σχετικά links που θα λαμβάνετε. 

Οι διαλέξεις θα μπορούν να παρακολουθηθούν δια ζώσης στην Αίθουσα ή μέσω ζωντανής διαδικτυακής αναμετάδοσης. Θα αποστέλλονται κάθε φορά στα e-mail των ενδιαφερομένων τα σχετικά links για τη συνεδρίαση μέσω ZOOM λιγες μέρες πριν το Μάθημα.  Παρακαλείστε όσοι δεν έχετε ήδη κατεβάσει την εφαρμογή ZOOM στον υπολογιστή σας να το κάνετε.


Το πρόγραμμα των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf πατώντας εδώ

Προκειμένου να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των μαθημάτων παρακαλείσθε να αποστείλετε το email σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Καθηγητή κ. Αδάμ Χατζηδάκη (adamhatz@hotmail.com) ή εναλλακτικά στο email της εταιρείας info@aebe-rad.gr.

Απρίλιος 2020

 • Ανακοίνωση σύνθεσης Δ.Σ 2020-2022 (14 Απριλίου 2020)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

             Σε συνέχεια της εκλογικής διαδικασίας που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου, τα εκλεγέντα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας συνεδρίασαν ηλεκτρονικά λόγω των συνθηκών που επικρατούν, για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού και Ειδικού Γραμματέως και Ταμία.  Την διαδικασία συντόνισε βάσει του καταστατικού ο σύμβουλος κ. Ευάγγελος Δεστάνης που πλειοψήφησε. Από την πρώτη αυτή συνεδρίαση αναδείχθηκε η εξής σύνθεση του Δ.Σ:

Πρόεδρος: ο κ. Αθανάσιος Σ. Δημητριάδης

Αντιπρόεδρος: ο κ. Γεώργιος Γιαταγάνας

Γενικός Γραμματέας: ο κ. Ευάγγελος Δεστάνης

Ειδική Γραμματέας: η κ. Ιππολύτη Οικονόμου

Ταμίας: η κ. Ελισάβετ Ψωμά

Μέλη του Δ.Σ: ο κ. Αλέξανδρος Καλλιφατίδης και ο κ. Βασίλειος Ραφαηλίδης

Επιπρόσθετα, στον κύριο Γιαταγάνα και τον κύριο Καλλιφατίδη ανατέθηκε ο ρόλος των υπευθύνων των επιστημονικών εκδηλώσεων και στον κύριο Ραφαηλίδη ο ρόλος του υπευθύνου ψηφιακής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

             Στο επόμενο διάστημα θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος της επόμενης συνεδρίασης, όπου θα συζητηθούν και θα καθορισθούν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις της Εταιρείας.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ της ΑΕΒΕ

Μάρτιος 2020

 •  Ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές της ΑΕΒΕ (8/3/2020)

     Την Κυριακή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, όπως είχε προγραμματιστεί. Από τη διαδικασία αυτή προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, το οποίο αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη, με αλφαβητική σειρά:

Γιαταγάνας Γεώργιος
Δεστάνης Ευάγγελος
Δημητριάδης Αθανάσιος
Καλλιφατίδης Αλέξανδρος
Οικονόμου Ιππολύτη
Ραφαηλίδης Βασίλειος
Ψωμά Ελισάβετ

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για την ανάδειξη Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέως, Ειδικού Γραμματέως και Ταμία προγραμματίσθηκε για την Δευτέρα 16 Μαρτίου, πλην όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις καταστεί εφικτό.

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ευχαριστούν θερμά τα μέλη της Εταιρείας για τη συμπαράστασή τους σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία.

 • Ανακοίνωση αχετικά με τις εκλογές της ΑΕΒΕ

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Το Δ.Σ. της Α.Ε.Β.Ε. ενημερώνει τα μέλη της Εταιρείας ότι:

Κατόπιν μη απαρτίας της πρώτης συνάντησης, η Γ.Σ. της ΑΕΒΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 στις 10:00 π.μ. στο κτήριο ΚΕΔΕΑ (Κόκκινο κτίριο), 3ης Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΒΕ.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη της ΑΕΒΕ ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών με την εξάπλωση του ιού COVID-19, το εκπαιδευτικό κομμάτι της ημερίδας και η βράβευση των τιμώμενων μελών αναβάλλεται για χρόνο που θα καθορισθεί στο επόμενο διάστημα. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά και η κάλπη θα είναι ανοικτή από τις 10 έως και τη 1.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και έχει καταρτισθεί με αλφαβητική σειρά, ως εξής:

-ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

-ΔΕΣΤΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

-ΚΑΛΙΦΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΙΠΠΟΛΥΤΗ

-ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

-ΨΩΜΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

- Δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη (συνδρομή 2020). Τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν την συνδρομή του 2020 και στον χώρο της συνέλευσης. Οι εγγραφές νέων μελών στην εταιρεία (AΕBΕ) θα γίνουν αποδεκτές μέχρι 21/02/2020 και ώρα 12:00 το μεσημέρι (ιδιοχείρως ή ηλεκτρονικά).     

- Η πληρωμή της συνδρομής μπορεί να γίνει και μέσω e-banking στον ακόλουθο λογαριασμό:
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ     ΙΒΑΝ: GR87 0172 2380 0052 3808 3689 662

Στην πληρωμή μέσω e-banking είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μέλους και η αιτιολογία.

- Το Δ.Σ. της Α.Ε.Β.Ε. καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, με σκοπό την ενίσχυση της Εταιρείας έτσι ώστε αυτή ισχυρή να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις  και τα προβλήματα του κλάδου.                       

Φεβρουάριος 2020

 • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Καρδιακής Απεικόνισης με Μαγνητική Τομογραφία:
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το παρακάτω εκπαιδευτικό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ακτινολογίας (ESOR) που διοργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 
ASKLEPIOS COURSE ON CARDIAC MR IMAGING
June 18th-19th, 2020
Thessaloniki
 
Μήνυμα από την οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου: Αγαπητοί Συνάδελφοι,  Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 2ήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Καρδιακής Απεικόνισης με Μαγνητική Τομογραφία (Cardiac MRI) που διοργανώνεται από το European School of Radiology (ESOR) και θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ANATOLIA HOTEL Το σεμινάριο απευθύνεται σε Ακτινολόγους, Ειδικευόμενους και Ειδικούς, αλλά και Τεχνολόγους και Ακτινοφυσικούς, που θέλουν να ασχοληθούν ή ήδη ασχολούνται με την προηγμένη τεχνική απεικόνισης της Καρδιάς με Μαγνητική Τομογραφία, και επιθυμούν να αποκτήσουν περαιτέρω εμπειρία, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους σχετικά με το ευρύ φάσμα εφαρμογών της ως άνω τεχνικής στη διερεύνηση των παθήσεων της Καρδιάς (στεφανιαία νόσος, μυοκαρδιοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδίτιδα κτλ).  Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναλυθούν, από καταξιωμένους ομιλητές με ιδιαίτερη εμπειρία στο αντικείμενο, οι τεχνικές λεπτομέρειες της Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς, τα πρωτόκολλα και οι ακολουθίες, η χρήση και η εφαρμογή τους με βάση και τις κατευθυντήριες οδηγίες, τα νεώτερα δεδομένα και οι μελλοντικές εξελίξεις, ενώ περιλαμβάνεται επιπλέον η διαδραστική παρουσίαση και συζήτηση ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών με τη μορφή workshops. Γλώσσα Σεμιναρίου: Αγγλικά

Host organiser: Alexandros Kallifatidis

Email: alexandros.kallifatidis@yahoo.gr
 
 
Θα χορηγηθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits). Περισσότερες πληροφορίες γαι το course στο παρακάτω link ESOR.org: ASKLEPIOS Course on Cardiac MR Imaging
 • Εκλογές ΑΕΒΕ 2020

Το Δ.Σ. της Α.Ε.Β.Ε. ενημερώνει τα μέλη της Εταιρείας ότι: - Η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. για τις αρχαιρεσίες θα διενεργηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00π.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Π.Γ.Ν ΑΧΕΠΑ, Στίλπωνος Κυριακίδη 1.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 την ίδια ώρα στο κτήριο ΚΕΔΕΑ (Κόκκινο κτίριο), 3ης Σεπτεμβρίου.

- Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται με σχετική έγγραφη αίτηση του ενδιαφερομένου μέλους. Αυτή μπορεί να γίνεται ιδιόχειρα, στην γραμματεία του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ (09:00- 14:00) ή με e-mail στο info@aebe-rad.gr. Στους υποψηφίους θα αποστέλλεται e-mail επιβεβαίωσης.

Την αίτηση υποβολής υποψηφιότητας μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2020

- Δεκτές θα γίνονται μεμονωμένες υποψηφιότητες που μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 14:00.

 Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και θα καταρτισθεί με αλφαβητική σειρά.

- Κάθε μέλος μπορεί να είναι υποψήφιο είτε μόνο για το Διοικητικό Συμβούλιο (7 θέσεις), είτε για την Ελεγκτική Επιτροπή (3 θέσεις).

- Δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη (συνδρομή 2020). Τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν την συνδρομή του 2020 και στον χώρο της συνέλευσης. Οι εγγραφές νέων μελών στην εταιρεία (AΕBΕ) θα γίνουν αποδεκτές μέχρι 21/02/2020 και ώρα 12:00 το μεσημέρι (ιδιοχείρως ή ηλεκτρονικά).     

- Η πληρωμή της συνδρομής μπορεί να γίνει και μέσω e-banking στον ακόλουθο λογαριασμό:

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR87 0172 2380 0052 3808 3689 662

Στην πληρωμή μέσω e-banking είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μέλους και η αιτιολογία.

- Το Δ.Σ. της Α.Ε.Β.Ε. καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, με σκοπό την ενίσχυση της Εταιρείας έτσι ώστε αυτή ισχυρή να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις  και τα προβλήματα του κλάδου.

- Σημειώνεται ότι πριν από την εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα "Επείγουσα Ακτινολογία". Στα πλαίσια της ημερίδας αυτής θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες:

 • Kακώσεις ήπατος, Κοσμίδου Μελίνα, Ακτινολογικό Εργαστήριο ΓΝΘ «Γ. Παπαγεωργίου».
 • Κακώσεις νεφρών, Ναλμπαντίδου Χρύσα, Ακτινολογικό Εργαστήριο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς».

- Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα τιμηθούν οι αποχωρήσαντες Διευθυντές Ακτινολογικών Τμημάτων και διατελέσαντες πρόεδροι της ΑΕΒΕ (Καθ. Αθανάσιος Δημητριάδης, κ. Ιωάννης Τσιτουρίδης), καθώς και η Ομοτ. Καθ. Ιππολύτη Οικονόμου, για την πολύχρονη προσφορά τους στην Ακτινολογία και στην ΑΕΒΕ. Προσδοκούμε στην όσο το δυνατό ευρύτερη συμμετοχή των μελών της Εταιρείας ώστε να τιμήσουμε τους εξέχοντες αυτούς συναδέλφους.                       

 

Δεκέμβριος 2019 

Αγαπητοί Συνάδελφοι Ακτινολόγοι,

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η ημερίδα Παιδιατρικής Ακτινολογίας μετετέθη για την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Ως Ακτινολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΑΕΒΕ) μας ενδιαφέρει πάνω απο όλα και μόνο η εκπαίδευση και ενημέρωση των συναδέλφων ιατρών ακτινολόγων, ειδικευομένων και φοιτητών.

Μόλις αντιληφθήκαμε τη σύμπτωση της ημερομηνίας της ημερίδας μας με το Συνέδρειο Ογκολογικής Απεικόνισης (δυστυχώς μέσω κακόβουλης επίθεσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δέν αποτελούν σοβαρούς διαύλους Ιατρικής επικοινωνίας), προχωρήσαμε άμεσα σε αλλαγή της ημερομηνίας της ημερίδας μας.

Ως πρόεδρος της ΑΕΒΕ θα ήθελα να τονίσω ότι κακόβουλα σχόλια, όπως και αιχμές για “χαμένη και όχι μόνο….τη γνώση” από ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν προσωπικά και αναφέρονται στο όνομά μου είναι τουλάχιστον “άκομψα”.

Όχι μόνο δεν θελήσαμε να διχάσουμε την Επιστημονική Ακτινολογική Κοινότητα, αντίθετα επιδείξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας ενωτική διάθεση μεταξύ ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών , ιδιωτών και στρατιωτικών, συμπεριλαμβάνοντας όλους στις επιστημονικές εκδηλώσεις μας.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και της Προέδρου

Μάιος 2019

     Η Ακτινολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΑΕΒΕ) είχε την χαρά να υποστηρίξει την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ) στην πραγματοποίηση του 25ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΣΦΙΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2019. Το ΕΣΦΙΕ αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων της EΕΦΙΕ και αποτελεί μια παγιωμένη επί σειρά ετών διοργάνωση-θεσμό που έχει στο επίκεντρο τους φοιτητές. Στόχος του είναι να ενώνει την ευρύτερη Ιατρική κοινότητα υπό έναν κοινό σκοπό: την εξέλιξη σε επιστημονικό και προσωπικό επίπεδο των μελλοντικών Ιατρών και κατ’ επέκταση της Ιατρικής Επιστήμης στη χώρα μας.

     Καθώς η ΑΕΒΕ επιθυμεί να βρίσκεται κοντά στους φοιτητές Ιατρικής και τους μελλοντικούς Ιατρούς, αποφασίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να στηρίξει τις δραστηριότητες του σημαντικού αυτού φοιτητικού θεσμού, της ΕΕΦΙΕ. Φέτος η ΑΕΒΕ υποστήριξε τη διοργάνωση του φοιτητικού συνεδρίου με την συμμετοχή εξαίρετων εκπαιδευτών ειδικών ακτινολόγων, οι οποίοι στελέχωσαν τα workshop (hands-on επιδείξεις και μαθήματα) του συνεδρίου που αφορούσαν την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής. Επιπλέον, η ΑΕΒΕ υποστήριξε το ΕΣΦΙΕ μεσολαβώντας για την παραχώρηση μηχανημάτων υπερήχων από την εταιρεία GE Healthcare καθώς και άλλου υλικού, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση των ακτινολογικών workshops.

     Από του βήματος αυτού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συναδέλφους - μέλη της ΑΕΒΕ, για τη συμμετοχή τους σαν εκπαιδευτές στα workshops του συνεδρίου (αναφέρονται με αλφαβητική σειρά): Δεστάνης Ευάγγελος, Παπαδημητρίου Αγγελική, Παντολέων Αθηνά, Ραφαηλίδης Βασίλειος, Σαραφόπουλος Απόστολος,  Χρυσογονίδης Ιωάννης. 

     Δεδομένου ότι πρωταρχικός στόχος της ΑΕΒΕ είναι η εκπαίδευση των Ιατρών της Βορείου Ελλάδος προσβλέπουμε και στη μελλοντική συνεργασία με την ΕΕΦΙΕ σε μελλοντικές δράσεις Ακτινολογικού Ενδιαφέροντος που στοχεύουν στο φοιτητικό, αλλά και το λοιπό Ιατρικό Κοινό. Επίσης οι δράσεις μας στοχεύουν στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των τελειοφοίτων φοιτητών της Ιατρικής προς την Ακτινολογία, τη σύγχρονη Ιατρική ειδικότητα με την συνεχή και αλματώδη εξέλιξη σε όλους τους τομείς της.

     Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://25esfie.com/ και για το φορέα ΕΕΦΙΕ στην ιστοσελίδα: https://www.eefie.org/el/.

 

Μάρτιος 2019

Θα θέλαμε να προωθήσουμε στα μέλη της εταιρείας την ακόλουθη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ που αφορά το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Ακτινολογίας (ESCR) 2019:

Annual Scientific Meeting 2019, European Society of Cardiovascular Radiology (ESCR) 2019.
24-26/10/2019 Antwerp, Belgium

ABSTRACT SUBMISSION 


Every person who submits an abstract to the official abstract submission system by May 06, 2019, has a chance to become part of the scientific programme. Notifications of acceptance/rejection will be sent out in the beginning of June 2019. Furthermore, on occasion of the 2019 Antwerp congress, we are happy to award the the best oral presentations. The winners will be announced in the awarding session on Saturday, October 26. More information can be found here: https://www.escr.org/congress/#abstract_submission

YAPP PROGRAMME

A limited number of accepted oral presenters below the age of 35 (incl. age of 35) will be able to participate in ESCR 2019 congress with a complimentary registration and will benefit from an accommodation grant. More information about the Young Abstract Presenter Programme (YAPP) can be found here: https://www.escr.org/congress/#yapp REGISTRATION

Registration for the ESCR 2019 congress is to be made electronically by completing the respective registration form. Every ESCR member, who joins the society by April 30, 2019, will benefit from the reduced fee for members. Additionally, we offer special fees for residents, nurses, technologists, physicists and students. Registration information: https://www.escr.org/congress/#registration
 
Περισσότερες πληροφορίες στο link:

Νοέμβριος 2018

Η ΑΕΒΕ βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία της Διεθνούς Ημέρας Ακτινολογίας, μίας πρωτοβουλίας που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από την European Society of Radiology, το American College of Radiology και την Radiological Society of North America. Είναι τιμή για την εταιρείας μας η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ημέρας αυτής με δύο εκπαιδευτικές ημερίδες, μία σχετικά με την απεικόνιση της καρδιάς και με μία με γενικότερα θέματα ογκολογικής απεικόνισης.

Παρατίθεται το σχετικό δελτίο τύπου από την ESR σχετικά με την ημέρα αυτή:

 

 

International Day of Radiology 2018 to focus on cardiac imaging

 

Monday, September 17, 2018 (ESR, Vienna) – The International Day of Radiology (IDoR) will be celebrated for the seventh time on November 8, this year focusing on cardiac imaging.

Cardiac imaging is a fast-growing subspecialty of diagnostic radiology that plays a huge part in the assessment and management of heart patients throughout the world. Cardiac radiologists – the experts in charge – supervise or perform imaging examinations, using technology such as computed tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI), and then interpret the resulting images to diagnose and monitor a wide range of diseases of the heart.

For IDoR 2018, we are highlighting the increasingly important role of radiologists in cardiac care, contributing to the diagnosis, pre-procedural work-up and follow-up of patients with a wide variety of cardiac pathology, from coronary artery disease and leaky heart valves to defects in the size and shape of the heart.

To underline the significance of cardiac imaging in various regions of the world and to show its current place in today’s medical healthcare spectrum, the ESR has conducted numerous interviews with experts throughout Europe, Latin America and Asia, as well as with individuals from Canada, South Africa and Egypt.

The stunning IDoR 2018 poster can again be downloaded on the IDoR website; this year it is available in 30 languages, covering a great variety from Icelandic to Nepalese.

A publication on this year’s main theme is currently in the making; books from previous years on emergency radiology, breast imaging, paediatric imaging, brain imaging and thoracic imaging are still available for download on the IDoR website.

As in previous years, more than 160 radiology-related professional societies from around the world will participate in the International Day of Radiology, holding a range of different events to celebrate, such as public lectures, department open days, conferences, and press events.

The International Day of Radiology was launched in 2012 and is a joint initiative of the European Society of Radiology (ESR), the Radiological Society of North America (RSNA) and the American College of Radiology (ACR). It is an annual event held with the aim of building greater awareness of the value that radiology contributes to safe patient care, and improving understanding of the vital role radiologists play in the healthcare continuum.

November 8, the day that Wilhelm Conrad Röntgen discovered the existence of x-rays in 1895, was chosen as a day of action and awareness. The organisers hope to alert the world to the stunning medical, scientific and even artistic possibilities of medical imaging, the essential role of the radiologist as a part of the healthcare team in countless medical scenarios, and the high educational and professional standards required of all staff working in medical imaging.

To keep up to date with the latest announcements about the International Day of Radiology, visit the International Day of Radiology Facebook page or the IDoR website idor2018.com.

 

Contact:

European Society of Radiology

Julia Patuzzi | ESR Media & IDoR Management

David Zizka | PR & Press Am Gestade 1, 1010 Vienna, Austria Phone: + 43 1 533 40 64-545 press@myESR.org | www.myESR.org

 

www.internationaldayofradiology.com 

              

 

 

 

Αποτελεί τιμή για την εταιρεία μας, η ελληνική εκπροσώπηση με συνέντευξη σχετικά με την καρδιακή απεικόνιση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ακτινολογίας, από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, κ. Αλέξανδρο Καλλιφατίδη.  

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, κάνοντας κλικ εδώ.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Κατά την συνεδρίαση του Νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου, που προέκυψε από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση  της  18/3/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακτινολογικής Εταιρείας συνεστήθη ως ακολούθως: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος:                           Άννα Καλογερά-Φούντζηλα

Αντιπρόεδρος:                    Γεώργιος Γιαταγάνας

Γενικός Γραμματέας:         Ευάγγελος Δεστάνης 

Ταμίας:                              Αγγελική Παπαδημητρίου 

Ειδικός Γραμματέας:         Ιππολύτη Οικονόμου 

Μέλη:                                Αλέξανδρος Καλλιφατίδης

                                         Βασίλειος Ραφαηλίδης            

 

Εκλογές ΑΕΒΕ 2018

Καλούνται όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΑΕΒΕ, σύμφωνα με το Νέο μας καταστατικό,  σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας ώρα 9.00 την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο Porto Palace Hotel Θεσσαλονίκης.

Θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, Οικονομικός Απολογισμός, Ανάγνωση Έκθεσης Εξελεκτικής Επιτροπής, Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και στη συνέχεια αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Υποψηφιότητες για το Νέο ΔΣ μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 όλοι οι ειδικοί ακτινολόγοι (μέλη της εταιρείας) που μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να στείλουν την δήλωση υποψηφιότητά τους με e-mail στη διεύθυνση dimitras279@gmail.com ή φαξ στο 2310 269572.

Τα μέλη της εταιρείας έχουν δικαίωμα ψήφου για το ΔΣ εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Όλοι οι ειδικευόμενοι Ακτινοδιαγνωστικής - μέλη της ΑΕΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν την Συνέλευση και να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή, εφόσον τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι την ημέρα  διεξαγωγής της Συνέλευσης, ακόμη και πριν την έναρξη αυτής, χωρίς όμως δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

 

Εκλογές ΑΕΒΕ 2016

Καλούνται όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της ΑΕΒΕ, σύμφωνα με το Νέο μας καταστατικό,  σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 13 Μαρτίου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας ώρα 9.00 - 13.00 την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων - ΚΕ.Δ.Ε.Α του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εκεί που έχουν γίνει οι τελευταίες Ημερίδες της ΑΕΒΕ).

Θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, Οικονομικός Απολογισμός, Ανάγνωση Έκθεσης Εξελεκτικής Επιτροπής, Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και στη συνέχεια αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Υποψηφιότητες για το Νέο ΔΣ μπορούν να υποβάλλουν μέχρι την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 όλοι οι ειδικοί ακτινολόγοι (μέλη της εταιρείας) που μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να στείλουν την δήλωση υποψηφιότητά τους με e-mail στη διεύθυνση info@symvoli.gr ή φαξ στο 2310 433599 ή να την δηλώσουν στην έδρα της Εταιρείας οδός Αγίας Σοφίας 7. Τακτοποίηση της συνδρομής τους μπορεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης υποψηφιότητας στη Γραμματεία Επικοινωνίας (ΣΥΜΒΟΛΗ, Διαχείριση  Συνεδρίων και Πολιτιστικών Δράσεων, οδός Βενιζέλου 3).

Τα μέλη της εταιρείας έχουν δικαίωμα ψήφου για το ΔΣ εφόσον είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Όλοι οι ειδικευόμενοι Ακτινοδιαγνωστικής - μέλη της ΑΕΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν την Συνέλευση και να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ αυτή, εφόσον τακτοποιηθούν οικονομικά μέχρι την ημέρα  διεξαγωγής της Συνέλευσης, ακόμη και πριν την έναρξη αυτής, χωρίς όμως δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ημερίδα ΑΕΒΕ με θέμα: Όγκοι Μυοσκελετικού Συστήματος: Απεικονιστικοί Προβληματισμοί

Μετά απόφαση του ΔΣ της ΑΕΒΕ  η επόμενη Ημερίδα με θέμα: Όγκοι Μυοσκελετικού Συστήματος: Απεικονιστικοί Προβληματισμοί  θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο  συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. την 6/2/2016. 
Πληροφορίες: info@symvoli.gr

Αφίσα ημερίδας

Ημερίδα ΑΕΒΕ με θέμα: Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Μαγνητικού Συντονισμού

Μετά απόφαση του ΔΣ της ΑΕΒΕ  η επόμενη Ημερίδα με θέμα: Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Μαγνητικού Συντονισμού θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο  συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. την 21/3/2015. 
Πληροφορίες: info@symvoli.gr

Αφίσα ημερίδας

Ημερίδα ΑΕΒΕ με θέμα: Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Νεότερες Εξελίξεις στη Διαγνωστική

Μετά απόφαση του ΔΣ της ΑΕΒΕ  η επόμενη Ημερίδα με θέμα: Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Νεότερες Εξελίξεις στη Διαγνωστική θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο  συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. την 27/9/2014. Στην διοργάνωση αυτή θα συμμετέχει και η Ακτινολογική Εταιρεία Ελλάδος.
Πληροφορίες: info@symvoli.gr

Πρόγραμμα ημερίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ  ΣΕ  ΣΩΜΑ ΤΟΥ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. 26.3.14

Κατά τη συνεδρίαση του Νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της 26.3.14 που προέκυψε από την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της 16.3.14 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος συνεστήθη ως ακολούθως:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος:                            Αθανάσιος Σ. Δημητριάδης
Αντιπρόεδρος:                      Ιππολύτη Οικονόμου
Γενικός Γραμματέας:           Γεώργιος Γιαταγάνας
Ταμίας:                                  Αναστάσιος Λευκόπουλος
Ειδικός Γραμματέας:          Δημήτριος Ραφαηλίδης
Μέλη:                                      Νικόλαος Σιούγγαρης
                                               Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Αναπληρωματικά μέλη:       Γεώργιος Σέβας
                                               Απόστολος Τσικές Απόστολος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέλη :                         Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
                                   Αναστασιάδου Κυριακή 
                                   Πουλιάδης Αθανάσιος

ΣΤΟΧΟΙ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ξεκίνησε η Νέα περίοδος με πολύ κέφι για δουλειά του Διοικητικού Συμβουλίου,  το οποίο εμπλουτίσθηκε με νέα μέλη κατά το ήμισυ. Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΕΒΕ της 26.3.14 τέθηκαν οι παρακάτω στόχοι:
Α. Τροποποίηση Καταστατικού Εταιρείας και προκήρυξη καταστατικής Συνέλευσης. Στο νέο καταστατικό θα συμπεριλαμβάνονται και οι Νέες υποειδικότητες της Ακτινολογίας.
Β.  Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Μαστός» υπό την Αιγίδα της ΑΕΒΕ την 10/5/14 στη Θεσσαλονίκη. 
Γ.   Διοργάνωση διημερίδας με θέμα «Καρδιοαγγειακή απεικόνιση» υπό την Αιγίδα της ΑΕΒΕ. 

 

Ελληνικές επιτυχίες στο online περιοδικό EURORAD της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής εταιρείας

Κατά την πρόσβαση της 11.2.2014 στη Home page του περιοδικού είδαμε: Στην ομάδα TOP 10 Cases
Στην Τρίτη θέση ανήλθε η εργασία:«PharyngealPouchesCongenitalPharyngealDiverticulaandFistulasinapatient:Fluoroscopicfindings»από την ομάδα του Νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» της Θεσσαλονίκης -τακτικά μέλη της Εταιρείας μας-, με το καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 3030 επισκέψεων μέχρι σήμερα! 
Στην πέμπτη  θέση της ίδιας κατάταξης βρέθηκε η ενδιαφέρουσα περίπτωση: «Ι
diopathichypereosinophilicSyndromemanifestwithDeepVeinthrombosisandPulmonaryEmbolism»προερχόμενο από την ομάδα του Γεν. Νοσοκομείου των Ιωαννίνων.

Στην ομάδα TOP 10 AUTHORS
Την πρώτη από τις δέκα θέσεις καταλαμβάνει ο Vasileios Rafailidis, δόκιμο μέλος της ΑΕΒΕ, ειδικευόμενος από το Γεν. Νοσ. Κατερίνης.
Την δεύτερη θέση κατέχει και πάλι Ελληνίδα, η Daphne Theodorou, επιμελήτρια Α΄ του Γεν. Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα».

Στην ομάδα NEWEST CASES
Βρίσκουμε και την εργασία: «Cyst of the canal of Nuck with abdominal extension: Ultrasound findings» προερχόμενη και πάλι από μέλη της εταιρείας μας.

Στην ομάδα TOP 10 REVIEWERS
Στην δεκάδα βρέθηκαν δύο Ελληνίδες: στην πέμπτη θέση η Anastasia Oikonomou και στην όγδοη η Anastasia Fotiadou.

euro_rad

 

Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της επόμενης Ημερίδας της ΑΕΒΕ λάβαμε επιστολή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, κ. Στριγγάρη,  με τα πεπραγμένα της Ε.Α.Ε., επιγραμματικά που αφορούν τα 2 τελευταία χρόνια.
Από όλα αυτά επισημαίνουμε την συμβολή της Ε.Α.Ε. στην Ίδρυση της υποειδικότητας της Επεμβατικής Ακτινολογίας και την αναθεώρηση του καταστατικού της Ε.Α.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο.
Διαβάστε τα πεπραγμένα εδώ

Δραστηριότητες Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος 2008-2013

Μία συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας θα βρείτε εδώ

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΤΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ10α/Γ.Π.οικ.42832 της 15/12/11 απονέμεται ο τίτλος «Κλινικού καθηγητή του ΕΣΥ» σε ιατρούς του ΕΣΥ με τα ακόλουθα προσόντα: 

 1. Είναι Συντονιστές Διευθυντές.
 2. Έχουν προϋπηρεσία στη βαθμίδα 3 έτη.
 3. Έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον μια φορά από τις διαδικασίες του ΕΣΥ.
 4. Διαθέτουν τίτλο Διδακτορικού Διπλώματος.
 5. Διευθύνουν τμήμα το οποίο παρέχει εκπαίδευση σε ειδικευόμενους Ιατρούς στην κύρια Ιατρική τους ειδικότητα ή σε εξειδίκευση αυτής.
 6. Δηλώνουν υπεύθυνα ότι θα προσφέρουν εκπαιδευτικές και επιστημονικές υπηρεσίες στο Φορέα (Ελληνική Ιατρική Σχολή της οποίας η έδρα βρίσκεται στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια που υπάγεται το Νοσοκομείο στο οποίο υπηρετούν) που τους απονέμει τον τίτλο.

Οι υποψήφιοι κρίνονται κατ΄ αντιστοιχία των προσόντων Αναπληρωτή καθηγητή της οικείας Ιατρικής σχολής

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Με την Υπ. Αριθ. Υ7α/Γ.Π οικ 28799 Υπουργική Απόφαση της 21/3/12 καθορίστηκε ως ειδικότερος τομέας εξειδίκευσης της ειδικότητας της Ακτινοδιαγνωστικής (Ακτινολογίας) η επεμβατική ακτινολογία, με αντικείμενο την εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, με τη χρήση και υπό την καθοδήγηση απεικονιστικών μηχανημάτων.

Δικαίωμα στην Εξειδίκευση στην Επεμβατική Ακτινολογία έχουν οι ειδικευμένοι ιατροί που είναι κάτοχοι του τίτλου ιατρικής ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής (Ακτινολογίας). Ο χρόνος άσκησης στην εξειδίκευση είναι 2 χρόνια.

Η εξειδίκευση στην νέα ειδικότητα θα παρέχεται σε Νοσηλευτικά ιδρύματα (ΕΣΥ, Στρατιωτικά, Πανεπιστημιακά κλπ) που στα Ακτινολογικά τους τμήματα έχουν 2 εξειδικευμένους Επεμβατιστές Ακτινολόγους, κατάλληλο απεικονιστικό εξοπλισμό για τη διενέργεια επεμβατικών πράξεων και έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ολοκλήρου ή τουλάχιστον μεγάλου μέρους των διαδερμικών, ελάχιστα επεμβατικών, ιατρικών πράξεων (αγγειακών και λοιπών συστημάτων) με τη χρήση απεικονιστικών μηχανημάτων.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο Οδηγός αυτός που συντάχθηκε από ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, επιχειρεί να βοηθήσει την καθημερινή προσπάθεια των ακτινοδιαγνωστών, αλλά και των κλινικών γιατρών για την καλύτερη απεικονιστική διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των διαφόρων νοσημάτων.

Απευθύνεται επιπρόσθετα στους φορείς της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της χρήσης και του κόστους, όλων των απεικονιστικών τεχνικών που υπάρχουν διαθέσιμες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αλγόριθμοι που καθορίζουν την προτεραιότητα κάθε απεικονιστικής εξέτασης ανάλογα με τις επιστημονικές απαιτήσεις για σωστή διάγνωση, αλλά και το κόστος.

500 αντίτυπα του οδηγού αυτού υπό μορφή εγχειριδίου θα αποσταλούν στην Εταιρεία μας, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΕΑΕ καθηγητή Κυριάκου Στριγγάρη στην τελευταία Ημερίδα της ΑΕΒΕ, προκειμένου να μοιραστούν στα μέλη μας και να εφαρμοσθούν από τους ακτινοδιαγνωστές αλλά και από τους κλινικούς ιατρούς.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2009-11 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Παραλάβαμε την έκθεση πεπραγμένων της ΕΑΕ. Κατ΄ αυτή τα δύο τελευταία έτη το έργο της ΕΑΕ περιλαμβάνει:

1.Εξειδικεύσεις στην Ακτινολογία

2. Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα

3. Ονοματολογία – κοστολόγηση Πράξεων

4. Συμμετοχή στην Εννεαμελή Επιτροπή Ιοντιζουσών

5. Ακτινολογική άδεια.

Κατεβάστε το σχετικό έγγραφο

 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στο αρθρο 66. παρ. 6 του  ν. 3984 (Που αναφέρεται στη Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις), που εξεδόθη την 27η Ιουνίου 2011 αναφέρονται οι παρακάτω τροποποιήσεις στην «Άδεια Ακτινοπροστασίας»:
«Οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Υγείας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό ακτινοπροστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:
α) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας είκοσι ενός (21) συνεχών ημερών,
β) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50%  του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας είκοσι ενός (21) συνεχών ημερών,
γ) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας σαράντα δύο (42) συνεχών ημερών.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται με επιπλέον δοσίμετρο χειρός ή δακτύλων οι άδειες χορηγούνται κατά τα ως άνω α΄, β΄ και γ΄ λαμβάνοντας υπόψη ταυτοχρόνως και τα αντίστοιχα όρια αθροιστικών δόσεων για την άκρα χείρα. Οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ 3 του ν.δ. 4111/1960 (Α΄163), 12 του β.δ. 993/1966 (Α΄271), 2 παρ 2 του ν. 1821/1988  (Α΄ 271), 74 παρ 1 εδάφιο 5 του ν. 2071/1992  (Α΄149), καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης, καταργούνται» .
Υπενθυμίζεται ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που βρίσκεται σε ισχύ, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του αρ 1 της Απόφασης Έγκρισης Κανονισμών ακτινοπροστασίας 1014 (ΦΟΡ) 94είναι:

Άρθρο 1.2.1
Ολόσωμη έκθεση
(α) Το όριο της ενεργού δόσεως των επαγγελματικά εκτιθεμένων είναι 20 mSv κατά τη διάρκεια ενός έτους και 100 mSv κατά την περίοδο πέντε συνεχόμενων ετών.

(β) Είναι δυνατόν σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ενεργός δόση κατά τη διάρκεια ενός μεμονομένου έτους να φθάσει τα 50 mSv, με την προϋπόθεση ότι τα πέντε προηγούμενα συνεχόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος, η ενεργός δόση δεν έχει υπερβεί τα 100 mSv. Η περίοδος των 5 συνεχόμενων ετών αρχίζει να προσμετράται από το έτος 2000.
(γ) Μόλις δηλώνεται εγκυμοσύνη από την εργαζόμενη έγκυο γυναίκα, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε η έκθεση της γυναίκας στο επαγγελματικό περιβάλλον να είναι τόση ώστε η προς το έμβρυο ισοδύναμη δόση που αθροίζεται κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της δήλωσης της εγκυμοσύνης και του τοκετού να είναι τόσο χαμηλή όσο είναι λογικά εφικτό και να μην υπερβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση το 1mSv

Άρθρο 1.2.2
Έκθεση φακού δέρματος και άκρων 
Χωρίς να παραβιάζεται το όριο που καθορίζεται στην παράγραφο 1.2.1 το όριο της ισοδύναμης δόσης για το φακό των οφθαλμών καθορίζεται σε 150 mSv ανά έτος.

Το όριο της ισοδύναμης δόσης για το δέρμα καθορίζεται σε 500 mSv κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το όριο αυτό ισχύει για την κατά μέσο όρο δόση στην επιφάνεια 1cm2 του δέρματος, ανεξαρτήτως της έκτασης της επιφάνειας του δέρματος που εκτίθεται.
Το όριο ισοδύναμης δόσης για τις άκρες χείρες, τα αντιβράχια, το κάτω μέρος της κνήμης και τους άκρους πόδες, καθορίζεται σε 500 mSv κατά τη διάρκεια του έτους.

Επίσης σύμφωνα με την προαναφερθείσα Απόφαση είναι σημαντικό: 
(α) Εργαζόμενοι κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να απασχολούνται σε θέση εργασίας στην οποία θα καθίστανται επαγγελματικά εκτιθέμενοι σε ακτινοβολίες.

(β) Μητέρες που γαλουχούν δεν πρέπει να απασχολούνται σε εργασίες που συνεπάγονται σημαντικό κίνδυνο ραδιενεργού ρύπανσης.

Newsletter